Annons

torsdag 7 januari 2010

Självkänsla

Självkänsla och självförtroende, det är inte alltid så lätt att veta skillnaden. Självförtroende är vad vi gör, det vi presterar. Vi litar inte på vår egen prestation. Självkänsla är känslan av vårt egna värde, hur vi mår inom oss.

Att göra misstag betyder inte att du som människa är fel. Alla gör vi våra fel och gör misstag men det betyder inte att du är en sämre människa för det.

Det är viktigt att leva sitt liv efter dig själv, aldrig efter vad andra tycker. Vi vill väl alla att andra ska tycka att det vi gör är bra, att få bekräftelse och på nåt sätt bli godkända. Men den enda som kan godkänna dig själv är faktiskt du. Man måste lära sig att det är bara DU som kan styra ditt liv, vad du ska göra, känna, tycka. Det är DU som bestämmer vad som är bäst för dig. Du behöver inte vara alla andra till lags. Det är svårt, skitsvårt rent ut sagt att bara låta dig själv styra ditt liv, att tro på sig själv, att verkligen känna att man är precis så bra som man vill vara. Folk kan styra och säga saker till dig och du tror då att det ska vara så, att du måste vara på det sättet, det är då man måste ha en bra självkänsla.

Alla vill ju bli omtyckt, att känna att man duger och gör nåt bra. Det är viktigt att inse att alla kan inte tycka om alla. Alla är vi olika och det måste man ha i åtanke.

Att jämföra oss med andra gör vi nog alla, känslan av att alla andra är så lyckade. Har de bästa jobben, familj, boende. Glöm då inte att även dessa nog har det kämpigt ibland. Lycka sitter inom dig själv, i det du har runt omkring dig som får dig att må bra, men framför allt så är det du som styr över din egen lycka. Man kan ha alla pengar i världen men man är inte rik förräns du känner dig rik i själen. Gör du det så är du den rikaste människan på planeten!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra skrivet, det är såå sant.

Mor i huset

patrik sa...

Så sant Lotta...så sant. du e bäst!

Pernilla Grape sa...

Jättefint skrivet :-) du kan inte sälja det där som piller va ? skulle vara toppen om man hade kunnat ta ett om dan innan man ska ge sig ut i världen :-)
/P.G